Työkykykoordinaattori Kuopion kaupungille -valtuustoaloite

Valtuutettumme Tuula Savolainen jätti tänään kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Kuopion kaupungille perustetaan työkykykoordinaattorin tehtävä mahdollisimman nopealla aikataululla. Työkykykoordinaattori olisi investointi henkilöstön hyvinvointiin.

Kevan tutkimukset kertovat, että kuntien suunnitelmallisessa, ennakoivassa työkykyjohtamisessa on edelleen kehitettävää (Tutkimusraportti: Työkyvyn johtaminen ja työterveysyhteistyö julkisen alan organisaatioissa vuonna 2021). Kuopion kaupungilla sairauspoissaolot ovat pysyneet korkealla tasolla. Samaan aikaan yhä pahenevana haasteena on työvoimapula, mikä tekee sijaishankinnasta yhä haastavampaa.  On yhä kasvava osatyökykyisten työntekijöiden joukko, jonka työkyvyn tukemiseen tarvitaan yhteisiä näkemyksiä ja keinoja. Osatyökykyisten työntekijöiden jäljellä olevalle työpanokselle on tarvetta. Työssäkäynnin mahdollisuus tulisi aina olla vaihtoehto sairauspoissaololle. Tarvitaan uusien käytäntöjen rakentamista ja moniammatillisen yhteistyön kehittämistä.

Työkykykoordinaattori on työelämän ja palvelujärjestelmän asiantuntija, jonka tehtävänä on yhdessä osatyökykyisen kanssa löytää räätälöityjä ratkaisuja työssä jatkamiseen tai työllistymiseen. Työkykykoordinaattori on osatyökykyisen tukihenkilö, joka innostaa ja motivoi, neuvoo sosiaaliturvaetuuksissa, ohjaa kuntoutukseen, koulutukseen tai sopiviin avautuviin työtehtäviin.

Työkykykoordinaattoreita työskentelee tällä hetkellä noin joka neljännessä kunnassa ja heidän työpanoksestaan on saatu positiivisia tuloksia, esimerkiksi Tampereella ja Rovaniemellä. Työkykykoordinaattorit tekevät läheistä, tiivistä yhteistyötä esihenkilöiden, työterveyshuollon, henkilöstöhallinnon ja muiden tahojen (esim. te-palvelut, kuntoutuspalvelut ym.) kanssa.

Työkykykoordinaattorin toiminta tuo lisäarvoa ja mahdollisuuksia niin henkilöstöhallinnon, esihenkilötyön, työyhteisöjen kuin mikä tärkeintä, yksittäisen työntekijän näkökulmasta.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kuopion kaupungille perustetaan työkykykoordinaattorin tehtävä mahdollisimman nopealla aikataululla.

Työkykykoordinaattori on investointi henkilöstön hyvinvointiin.

 

Lisätiedot:

Tuula Savolainen, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja

tuula.savolainen@kuopio.fi