Herra puheenjohtaja!
Kuopion kaupungin talousarvio vuodelle 2025 ja seuraavien vuosien taloussuunnitelma päätetään talouden tiukkojen raamien puitteissa. Koko Suomen mollivoittoinen taloudentila vaikuttaa ikävästi suoraan niin julkiseen kuin kotitalouksien arkeen.
Myös maan hallituksen monet leikkaukset ja verojen korotukset osuvat kipeästi kansalaisiin, mikä näkyy suoraan kulutuskysynnän sekä työllisyyden heikkenemisenä ja yritysten vaikeuksina konkursseja myöten. Jo yksistään kotitalousvähennyksen puolittaminen vähentää varsinkin pienyrittäjien työtilaisuuksia ja pienentää samalla verotulokertymää.
Arvoisa puheenjohtaja!
Kaupunginvaltuusto linjasi viime keväänä talouden tasapainottamisohjelmassa ne reunaehdot, joilla kaupungin taloutta, investointeja ja palvelutasoa kehitetään. Tuolloin torjuttiin erityisesti liitoskuntien maaseutualueille kohdistuneet rajut leikkausesitykset ja palvelujen alasajot. Meidän jokaisen on aina hyvä tiedostaa, että koulu on edelleen kylän ja lähiön sydän!
Keskustan valtuustoryhmän puolesta haluan esittää parhaimmat kiitoksemme kaupunginjohtajalle ja kaikille viranhaltijoille sekä koko kaupunginhallitukselle nyt käsitteillä olevan talousarvion sekä taloussuunnitelman hyvästä valmistelusta ja linjauksista, joilla kyllä tingitään monissa asioissa, mutta pidetään kuitenkin kaupungin tärkeät toiminnot yllä.
Kuopion kaupungin talous saadaan nyt kestävälle uralle taloussuunnitelman mukaisesti kuluvan vuosikymmenen loppupuolelle saakka. Kasvava Kuopio on jatkossakin koulu- ja kulttuurikaupunki, joka välittää niin lapsistaan, nuoristaan kuin kaikista kaupunkilaisistaan ikäihmisiään myöten.
Talousarvion valmistelu on ollut nyt historiallisen vaikeaa ja varmasti ensi vuoden aikana esille tulee voittamattomia ongelmia, joita on tarkasteltava rullaavan talousarvion periaatteen mukaisesti. Talousavion toteutumisen seurannassa ja tarvittaessa muutosesityksillä on lautakunnilla keskeinen vastuu ja rooli yhdessä viranhaltijoiden kanssa.
Arvoisa puheenjohtaja!
Kuten kuvasin, joudumme hyväksymään Kuopion kaupungin ensi vuoden tiukan talousarvion yleisen taloustilanteen linjaamana.
Haluan kuitenkin korostaa, että keskustan valtuustoryhmälle on yhtä tärkeää kuntalaisten palveluiden tuottaminen ja ylläpitäminen asuinpaikasta huolimatta. Kaikki ihmiset ovat yhtä tärkeitä niin kylillä kuin kaupungin lähiöissä ja ydinkeskustassa. Siksi haluamme turvata koulu- ja sivistyspalvelut myös Hatsalan ja Särkiniemen kuin myös maaseutualueiden osalta. Keskusta on sivistys- ja tasa-arvopuolue – toimimme jatkossakin koko Kuopion turvana ja sillanrakentajana ilman vastakkainasettelua.
Kiitos talousarvion valmistelijoille siitä, että monet erittäin ikävät leikkaukset on pystytty välttämään tai ainakin keventämään ja samalla on haettu talouden tasapainoa, jolla voidaan mennä eteenpäin silti ilman suorien kuntaverojen korotuksia.
Yksi erittäin positiivinen asia on, että uhkakuvista huolimatta Pali-liikenne jatkuu. Kaupunkirakennelautakunta on selvittänyt perusteellisesti asiaa. Jatkossa on ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten kasvava palveluliikenteen tarve syytä järjestää nykyistä runsaampana niin keskikaupungin, lähiöiden kuin koko Kuopion alueella, monilla kylillähän ei ole nyt minkäänlaista julkista liikennettä. Esim. Nilsiän yksi Pali-päivä tarvitsee myös toisen liikennepäivän. Palveluliikenteen järjestämisasiaa on syytä selvittää yhdessä myös Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa.
Kaupunginhallituksen käsittelyssä tehdyt hyvät tekstimuutokset lapsivaikutusten sekä maaseutuvaikutusten arvioinnista, kylien tonttitarjonnan lisäämisestä, pääkirjaston sunnuntain aukiolon jatkamisesta ja Särkiniemen monipalvelukeskuksen hankesuunnittelusta sekä määräraha Särkiniemen asukastupatoiminnan turvaamisesta ovat asukkaiden kannalta kullanarvoisia asioita. Hyvinvoinnin edistäminen on meille kaikille tärkeä arvo ja asia.
Kuitenkin yksi todella kohtuuton valuvirhe talousarvioesitykseen on jäänyt. Kun maaseutualueiden kehittämismäärärahaksi varattu 90.000 euron määräraha on leikattu nyt kokonaan pois, tulemme keskustan valtuustoryhmänä toistamaan jo kaupunginhallituksen käsittelyssä tehdyn tekstilisäysesityksen, niin että
Pitäjäraatien erillisen kehittämismäärärahan loppuessa pitäjäraadeille tulee mahdollisuus hakea kehittämisrahaa toimintasäännön mukaisiin käyttötarkoituksiin kaupunginhallituksen käyttövarausmäärärahasta.
Tässä on kysymys Kuopioon liittyneiden entisten itsenäisten kuntien kehittämisestä demokraattisesti edes pieneltä osin – tämän olemme velkaa niin Riistaveden, Vehmersalmen, Karttulan, Nilsiän, Maaningan kuin Juankosken asukkaille ja yrittäjille. Vaikka kateus kuulema kiimankin voittaa – ei se saa estää järjen käyttöä!
Herra puheenjohtaja!
Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia valtuustoryhmiä ja ryhmien puheenjohtajia koko vaalikauden varsin yksituumaisesta ja hyvähenkisestä asioiden käsittelystä. Voimme olla yhdessä ylpeitä suomalaisesta demokratiasta, joka kestää myös erilaiset mielipiteet ja näkemykset – kuntakentässähän meillä ei ole hallitus- ja oppositiopuolueita, joten kaikki luottamushenkilöt pääsevät vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon äänestäjien vapaissa ja rehellisissä vaaleissa antaman mandaatin voimalla.
Lopuksi haluan kiittää kaikkia kaupungin viranhaltijoita ja työntekijöitä kuntalaistemme eteen tehdystä vuoden hyvästä työstä ja toivottaa samalla myös kaikille luottamushenkilöille ja kuopiolaisille sydämellistä joulun aikaa!