Kuopion Keskustan syyskokous: Keskusta haluaa turvata lähipalvelut

Syyskokouksen henkilövalinnat:

Kuopion Keskustan syyskokous pidettiin 2.11.2023. Kokouksessa käytiin laajaa keskustelua hyvinvointialueiden rahoituksesta, tehtiin henkilövalintoja sekä pohdittiin Kuopion tulevaisuutta.

Kuopion Keskustan puheenjohtajana jatkaa Jukka Paananen ja varapuheenjohtajana Hannu Kananen. Muut hallituksen jäsenet vuodelle 2024 ovat: Tommi Hyvärinen, Saara Karkulahti, Joel Kohvakka, Maigi Kuutsa, Sallamaarit Markkanen, Anna Partanen, Tuomo Rissanen, Teija Savolainen-Lipponen ja Tuula Savolainen.

Kuopion Keskustan syyskokous: Keskusta haluaa turvata lähipalvelut

Uudet hallituspuolueet lupasivat paljon ennen vaaleja: Autoilun hinta tulee laskemaan, opiskelijoiden taloudelliseen turvaan ei kosketa ja valtion velkaantuminen taittuu. Nyt kun vastuu painaa, huomataan, että Suomen talouden kurssin kääntäminen ei olekaan niin helppoa. Hallitus ottaa talousarviossaan ensi vuonna yli 10 tuhatta miljoonaa euroa velkaa ja sama tahti jatkuu koko hallituskauden. Mittakaava on suurinpiirtein sama kuin edellisellä hallituksella, jolla oli korona vuosien sekä Venäjän hyökkäyssodan taakka.

Kuopion Keskustan syyskokouksen erityinen huoli kohdistuu hallituksen suhtautumiseen hyvinvointialueisiin ja suomalaisten terveyteen. Näihin palveluihin kohdistuva leikkauslinja ja tuottavuusvaade on kohtuuton. Kokoomuksen ja perussuomalaisten johtama hallitus leikkaa hyvinvointialueiden rahoitusta 1 400 miljoonaa euroa hetkellä, jolloin uusi rakenne ja uudet toimintamallit kaipaavat kaikista eniten resurssia. Tuntuu lähes irvokkaalta, että hallitus leikkaa merkittävästi suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan keskeisestä palvelukokonaisuudesta samaan aikaan kun suuntaa 3 400 miljoonaa Turun tunnin junaan. Hyvinvointialueiden palveluissa on kyse kaikkien maakuntien huolesta, kun Turun tunnin juna hyödyttää pääasiallisesti vain pääministerin kotimaakuntaa.

Keskusta on voimakkaasti puolustanut terveyspalveluiden alueellista kattavuutta. Valitettavasti tälle politiikalle emme ole saaneet kannatusta hallituksessa emmekä oppositiossa. Vastahakoisuus on lyhytnäköistä: hoitoon ei enää hakeuduta oikea-aikaisesti, kun palveluja keskitetään. Säästöt kohdistuvat ennaltaehkäisevään toimintaan, jolla on merkittäviä vaikutuksia kansansairauksien kuten diabeteksen, tuki- ja liikuntaelinsairauksien, mielenterveysongelmien ja muistisairauksien diagnosointiin ja hoitoon.

Hyvinvointialueiden rakentumiselle pitäisi antaa nyt aikaa ja riittävästi euroja, jotta ei jouduta tekemään lyhytnäköisiä ja paniikinomaisia säästöjä, joiden vaikutukset tulevaisuuteen ovat hallitsemattomat. Vastuullinen taloudenpito on myös sitä, että talousarvioissa huomioidaan todelliset tarpeet. Jotta palveluiden digitalisaatio ja liikkuvat palvelut ovat mahdollisia tulevaisuudessa, tarvitaan visioita ja tulevaisuuteen katsomista. Toimintojen kehittämisen pitää olla asiakaslähtöistä ja siihen tulee osoittaa resursseja, vain siten on mahdollista saada kestävää kustannusten hillintää. Kaikkeen tähän Keskusta antaa tukensa.

Kuopion Keskusta näkee, että Orpon johtamalla hallituksella ei ole halua ymmärtää Suomea kokonaisuutena.

Lisätiedot:

Jukka Paananen,

Kuopion Keskustan puheenjohtaja

040 824 6647