Aleksi Eskelisen puhe ruokamarssissa

Hyvät viljelijät, ruuantuottajat ja kuluttajat. Kiitos, että olette tulleet mualiman navalle tuomaan tärkeää viestiänne. Perheeni Jontikka on maalla, mutta MTK-lippis päässä ja vuosikymmeniä vanha isäni Hankkija-takki päällä on hienoa nähdä traktoreiden vyöry tänne Kuopion torille.

Jaan viestinne ja huolenne. Pandemia-aikojen rajasulkujen, Venäjän brutaalin hyökkäyssodan ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien seurausten myötä kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, mikä merkitys kotimaisella ruuantuotannolla ja omavaraisuudella on maamme huoltovarmuudelle ja turvallisuudelle.

Naamiot on riisuttu ja sinisilmäisyyden aika on ohi. Suomi tarvitsee kotimaista maataloutta ja siitä meidän täytyy pitää kiinni kaikkina aikoina. Sen edellytys on kannattava liiketoiminta alkutuotannossa.

Suomi on ollut EU-maa kohta 30 vuotta. Suljettuun talouteen ei ole paluuta, Suomi on ja tulee olemaan avoin markkinatalous.

Kysyntä ja tarjonta asettuvat tasapainoon markkinoilla hinnan kautta. Jokainen on vastuussa oman liiketoiminnan kehittämisestä ja siitä, että oma toiminta vastaa ajan vaateisiin ja kuluttajan tarpeisiin. Kilpailukin jalostaa.

Me kaikki hyväksymme varmasti tämän, mutta toimiva markkinatalous on reilu ja siellä eri toimijat ovat tasapainoisessa suhteessa toisiinsa.

Lapsuudessani ja nuoruudessani meillä oli kotona kanatila ja toimitimme kananmunia kauppaan myytäväksi. Muistan hyvin ihmettelleeni jo silloin tulonjaon reiluutta. Kaupan tehtävänä oli tarjota neliömetrin kokoinen myyntitila ja piipata viivakoodi tuotteesta, jonka asiakas kantoi kassalle. Meidän tehtävä oli pellolta hyllylle kyntää, karhia, kylvää, jyrätä, ruiskuttaa, puida, kuivattaa, jauhattaa, ruokkia, huolehtia eläinten hyvinvoinnista, luoda lantaa, kerätä munat, pakata munat, kuljettaa munat, asettaa ne paikoilleen ja välissä valvoa miten menekki etenee sekä täyttää lipetit. Tämä edellytti pellot, tilat, koneet ja tuotantopanokset.

On siis todellakin oikeutettua kysyä, miksi se saa vähiten, joka tekee eniten. Keskittyneen kaupan takia on riski, että määräävää markkina-asemaa käytetään hyväksi eikä neuvotteluasetelma ole reilu.

Rakenteilla on väliä. Siksi myös viljelijöiden asemaa pitää parantaa rakenteissa. Te pystytte tekemään itse paljon esimerkiksi järjestäytymällä ja edistämällä vientiä, mutta lainsäätäjällä on myös suuri vastuu.

Lähtökohdan tulee olla, että EU-alueella sekä tänne tuotavalle ruualle on täysin samat laatuvaatimukset ja tuotannon kriteerit. Me emme tarvitse enää yhtään Amazonin sademetsää kaadettavaksi halvan antibiooteilla kyllästetyn lihan tuottamiseksi.

Kuopio on Suomen suurin maidontuotannon kunta ja sellaisena haluamme pysyä. Maataloudella ja maaseudulla on iso merkitys Kuopiolle ja se on tärkeä osa elinkeinorakennettamme.

Näin kevään rospuuttoaikaan haluan kuitenkin lähettää muutamat terveiset maan hallitukselle.

1) Tiet kuntoon ja rahat siihen Turun puolentoista tunnin junasta.

2) Nyt on aika vihdoin herätä tähän maailmanaikaan ja tehdä tuntuva ja konkreettinen Itä-Suomen elinvoimapaketti euroineen päivineen. Suomi on muutakin kuin kuusikkokaupungit ja Kuopio on kasvukeskus.

3) Vihreä siirtymä on ok, jos se on reilu ja maanomistajalla on oikeutensa sekä saa oikean hinnan omaisuudestaan.

4) Syntyvyyden romahdukseen on aika herätä. Jos ei ole lapsia, ei ole kouluja eikä kohta tekijöitäkään. Me tarvitaan myös ahkeraa ja motivoitunutta porukkaa muuttamaan Suomeen.

5) EI ruuan arvonlisäveron korottamiselle, nekin eurot heikentyneestä kuluttajan ostovoimasta kuuluvat ruuan tuottajalle!

Kiitos, että sain puhua teille, pidetään lippu korkealla maailman parhaimman ja puhtaimman kotimaisen ruokamme puolesta. Yhteiset juuret, yhteinen tulevaisuus.