Kuopion kaupunki on käynnistämässä konsultteihin nojaten päiväkoti- ja kouluverkon selvityksen.
Samassa yhteydessä on arvioitava myös harrastus- ja liikuntapaikkojen sekä lähikirjastojen tulevaisuus. Yhdenkin lähi- tai kyläkoulun lakkauttaminen voi merkitä lähikirjastojen ja useiden toimijoiden toiminnan loppumista.
Esimerkiksi kotikylälläni Kurkimäessä koulun lakkautus vaikuttaisi Kurkimäen Kuntoilijoiden, Kurkimäen Kisan, kansalaisopiston, nuorisopalveluiden ja muiden satunnaiskäyttäjien toimintaan, sillä ainoat julkiset tilat poistuisivat käytöstä.
Pitkien koulu- ja työmatkojen vuoksi harrastuksiin lähtö kaupunkiin jäisi varmasti monelta tekemättä, ja lasten oikeus vapaa-ajan toimintoihin heikentyisi selkeästi.
Liikkuminen vaatisi omaa autoa, koska julkisilla liikkuminen maaseutualueilla ei toimi. Tämä lisää entisestään kuntalaisten eriarvoisuutta.
Kuopion kylissä on vuosikymmeniä oltu valmiita tekemään huomattavia määriä talkoita ja vapaaehtoistyötä. Tällainen työ vaatii mahdollistajia, kuten yhteiset tilat. Kantakaupungin näkökulmasta on ehkä vaikea ymmärtää, miten paljon kylissä tehdään vapaaehtoistyötä.
Lähi- ja kyläkoulujen lakkautuksia suunnitellessa on edellytettävä, että samalla otetaan huomioon kaikki vaikutukset eli kuinka lakkautukset vaikuttaisivat lähiöiden ja kylien elinmahdollisuuksiin. Samanlaisia veronmaksajia niissäkin asuu.
Kolmas sektori kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä ei saa jäädä kaupungilta suunnittelussa unholaan.
Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomissa 15.11.2024
Teija Savolainen-Lipponen
Kuopion kaupunginvaltuutettu