Jätehuollon kehittämisajatuksia

Kuopio on Suomen suurimpia kesämökkikuntia. Etätyömahdollisuuksien kehittyminen korona-ajan myötäjäisinä on saanut osavuosiasukkaat viihtymään mukavassa mökkimiljöössä yhä pidempiä aikoja. Tämä on alueelle positiivinen juttu, kylien palveluita käytetään

Kesän kiivaimpana loma-aikana arvioidaan monilla alueilla olevan vähintään tuplasti, ellei jopa triplasti väkeä verrattuna ympäri vuoden asuvien kuntalaisten määrään.

Tämä näkyy väistämättä jätehuollossa, että väkimäärä kasvaa erityisesti kesäkaudella.  Tätä palautetta ja kokemusta on tuotu esille mm. Vehmersalmelta, Riistavedeltä, Maaningalta ja Juankoskelta. Ylitäydet jäteastiat Rinki-ekopisteillä ja aluekeräyspisteillä kirvoittavat vuosittain kiivasta debattia paikallisissa somealustoissa ja kaupan kassajonoissa. Saatikka ne metsäteiden varsille dumpatut sohvat ja jääkaapit.

Vääriin paikkoihin ja ylitäysien jäteastioiden äärelle jätetyt jätteet muodostavat riskin sekä ihmisille, eläimille että ympäristölle. Rotat ja ns. haittalinnut ovat epätoivottuja lieveilmiöitä missä tahansa. Voisi tehdä pitkän luettelon asioista, mitä on tullut omalla lähimmällä ekopisteellä nähtyä; akkuja, maaleja, kasvinsuojeluaineita, jäteöljyä, romuelektroniikkaa yms. Niiden paikka olisi lajitteluasemalla, jotka palvelevat maaseutualueilla kerran viikossa muutaman tunnin. Ekopisteiltä tai aluekeräyspisteiltä ei ole opasteita lajitteluasemille, eikä niiden aukioloaikoja nähtävillä

Nykypäivänä valtaosa ihmisistä haluaisi kierrättää jätteet asianmukaisesti. Tähän tulisi panostaa lisää erityisesti maaseutualueilla ja veneilyreittien satamissa.  Mitä helpommaksi kierrätys tehdään, sen varmemmin se toteutuu.

Heitänkin muutamia kehitysehdotuksia Jätekukon ja Ringin yhteiseen pohdintaan. Onko mahdollista sopeuttaa eri keräyspisteiden tyhjennys- ja siivousaikatauluja paremmin vuodenkierron mukaan, jos esim. ekopisteellä talvella riittää siivous parin viikon välein, pitäisikö sen olla kesällä viikon välein? Voisiko ekopisteille ja aluekeräyspisteille tehdä selkeät kyltit, joissa kerrotaan lähimmän lajitteluaseman sijainti ja aukioloajat? Voisiko aluekeräys- ja ekopisteille laittaa esim. QR-koodin, jonka kätevästi kännykällä skannaamalla ja valokuvan lähettämällä voisi ilmoittaa mahdolliset häiriötilanteet ja tyhjennystarpeen? Voisiko veneilyreittien varrella oleviin satamiin laittaa keräyspisteet esim. lasille, metallille ja muoville? Entä itsepalveluperiaatteella toimivat lajitteluasemat, olisikohan siihen jo jotain teknisiä ratkaisuja löydettävissä?

Jätekukon pitämät jätteiden lajittelun opastukset ovat olleet supersuosittuja erilaisissa tapahtumissa, siitä kiitos osaaville asiantuntijoille.

Ja lopuksi vielä yksi asia ylitse muiden; meillä jokaisella, niin vakioasukkaalla kuin osavuosiasukkaalla, tulee myös olla vastuuntunto kohdallaan oikein toteutettavasta oman asumisen ja elämisen jätehuollosta.

Pidetään hyvässä yhteispelissä kaunis, vesistörikas seutumme siistinä ja turvallisena.

Tuula Savolainen, kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu Pitäjäläisessä 28.2.2024