Keskustan ryhmäpuhe valtuuston kokouksessa 22.5.

Arvoisa herra puheenjohtaja!

Kun kuulin Kuopion kaupunginhallituksen äänestyspäätökset talouden tasapainotusohjelmasta myöhään illalla kaksi viikkoa sitten, tapahtui jotain minulle todella harvinaista: uni ei tullut silmään kunnolla koko yönä!

Kuluneen kahden viikon aikana on käynyt toteen se kauhuskenaario, jota nyt käsiteltävän talouden tasapainotusohjelman sisällä ajetaan. Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen enemmistön äänestyspäätöksellä tehdyt ratkaisut, tarkoittaa se käytännössä kaikkien kyliemme koulujen lakkauttamista sekä Vehmersalmen ja Juankosken yläasteiden hajauttamista. Samalla se on erittäin vakava isku elinvoimaisia kyliämme ja maaseutua kohtaan.

Eikä tuo leikkaus kohdistuisi ainoastaan maaseutualueille, vaan myös Särkiniemen ja Särkilahden alueiden oppilaiden epävarmuus omasta koulusta ja alueen palveluista jatkuisi edelleen.

Arvoisa puheenjohtaja!

Suomen talous on huonossa tilassa. Korona-pandemian jälkimainingit talousvaikutuksineen ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat iskeneet voimakkaasti niin julkiseen kuin yksityiseen talouteen sekä elinkeino- ja yritysmaailmaan.

Valtio leikkaa kustannuksiaan. Kunnat ja hyvinvointialueet kipuilevat samaan tahtiin peruspalveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa. Näin on tilanne myös Kuopiossa.

Keskustan valtuustoryhmässä jaamme talouden tilannekuvan ja taloutemme tasapainottamisen välttämättömyyden, jotta Kuopio ei ajaudu kriisikunnaksi vuosikymmenen loppupuolella.

Odotamme maan hallitukselta valtionosuusuudistuksen yhteydessä korjaavia toimia myös Kuopion kaupungin osalta. Nyt vinoutuneen valtionosuusjärjestelmän perusteella saatava rahoitus sortaa Kuopiota erittäin voimakkaasti. Tässä on hallituspuolueiden kansanedustajilla nyt näytön paikka korjata tilanne oikeudenmukaisemmaksi!

Puheenjohtaja!

Kuopion kaupungin talouden tasapainotusohjelma leikkaa 30–35 miljoonaa euroa vuosittain kaupunkimme menoista. Se on kokonaistalouteen suhteutettuna noin viiden prosentin leikkaus.

Talouden tasapainotus vaatii kaikilta yhteistä sitoutumista ja toimintaa. Varmasti eteen tulee asioita, joiden toteuttaminen on vaikeaa ja asioita on arvioitava lähivuosina tarkemmin esim. investointien osalta.

Keskustan valtuustoryhmä haluaa painottaa tasapuolisuutta myös menoleikkausten osalta.

Erityisen vahingollisina leikkauksina olemme kokeneet koko päiväkoti- ja kouluverkostoon kohdistuvat alasajot sekä pitäjäraatien lakkautukset. Keskustan ryhmä ei hyväksy palveluverkkoon kohdistuvia säästötavoitteita, jotka merkitsevät kyliemme toimivien ja elinkelpoisten koulujen lakkauttamista ja samalla kylien näivettymistä ja alasajoa.

”Koulu on kylän ja asuinalueen sydän” tai ”koulu on alueen taikajuoma”, niin kuin meille on sanottu kuntatalaiskuulemisten yhteydessä – se pitää varmasti paikkaansa niin keskustan lähiöissä kuin varsinkin pienemmillä kylillä, joissa yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on vielä tätä päivää. Usein koulu on myös alueensa ainoa harrastus-, liikunta- ja kokoontumispaikka.

Arvoisa puheenjohtaja!

Keskustan valtuustoryhmä tulee tekemään seuraavissa puheenvuoroissa keskustan muutosesitykset talouden tasapainotusohjelmaan, jonka olemme halunneet tasapainottaa reaalisesti ja rehellisesti talouden tilanne ja palvelutarve huomioiden. Päiväkoti- ja kouluverkoston ohella puolustamme myös mm. pitäjäraatien toiminnan kehittämistä osallisuustoimintamallin mukaisesti ja myös tärkeitä yksityistieavustuksia.

Esityksemme tasapainottamiseksi olemme valmiita myös pieneen 0,1 % veronkorotukseen koulukaupunkimme tulevaisuuden turvaamiseksi.

Herra puheenjohtaja!

Osa valtuustoryhmistä on viime hetken paniikissaan tekemässä esitystä palveluverkon eli päiväkoti- ja kouluverkon irrottamiseksi nyt käsitteillä olevasta talouden tasapainotusohjelmasta ja siirtämässä sen käsiteltäväksi nopeasti ensi syksynä.

Nyt on huomattava, että kaupunginhallitus teki kaksi viikkoa sitten äänestyspäätöksen, joka on käsittelyn pohjana: ”Valtuuston päätettäväksi valmistelaan kaupunkitasoinen perusopetuksen palveluverkkoselvitys. Tässä yhteydessä arvioidaan myös aiemmin päätetty keskisen kaupunkialueen yläkouluselvitys.”

Kyseinen kaupunginhallituksen päätös, kun valtuusto sen hyväksyy, edellyttää perusteellista selvitystä, jossa on huomioitava koulu- ja aluekohtaisesti oppilasmäärien ja kiinteistön kunnon lisäksi myös mm. lapsivaikutusarviointi, luokkakokojen vaikutus oppilaisiin ja opettajiin, lisääntyvät kuljetuskustannukset, pitkien koulumatkojen vaikutus oppimiseen ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin, maaseutuvaikutusarviointi, kiinteistöjen arvon kehitys sekä kunkin alueen harrastus-, liikunta- ja kokoontumismahdollisuudet.

Tätä työtä ei saa tehdä huitaisemalla, vaan siihen on varattava riittävästi aikaa kaikkine selvityksineen ja kunnollisine kuulemisineen.

Arvoisa puheenjohtaja!

Talouden tasapainotusohjelmaa ja sen prosessia voi arvioida ja arvostella ihan syystäkin monestakin kohtaa.

Mutta on myös kiitoksen paikka: Suuret kiitokset kuuluvat koulujensa ja palveluidensa puolesta taisteleville kuntalaisille, oppilaiden vanhemmille, isovanhemmille, Pohjois-Savon kylien toimijoille, pitäjäraadeille, yhdistyksille ja kaikille vaikuttajille, jotka olette ottaneet kantaa lastenoikeuksien puolesta ja puolustatte peruspalvelujen toimivuutta jatkossakin.

Ja vielä yksi sykähdyttävä kiitos Pihkainmäen koulun lapsikuorolle laulusta Mulla yksi pyyntö ois – älä vie lapsuuttani pois!

Markku Rossi,
Valtuustoryhmän puheenjohtaja